Sommerkurs

divider
Sommerkurs sjakk
Sommerkurs maling

Generell info om sommerkurs

divider

Temaer på sommerkursene vil bestemmes i nær fremtid men det jobbes med både villmark, dans, sjakk, skogforsker, sykling m.m. Har dere noen ønsker om temaer: send oss en melding på mail eller Facebook!

Enkelte av sommerkursene vil ha et tillegg i pris da de har eksterne instruktører, forbruk av materialer samt utstyr som deltagerne får beholde etter endt opphold. Kursene vil publiseres fortløpende og er man i tvil om man ønsker et sommerkurs i tillegg til det ordinære oppholdet: bestill ordinært opphold og sommerkurs kan legges til bestillingen senere.

Det er også mulig å delta kun på sommerkursene: da melder du ikke på barnet på en ordinær sommerleiruke men kan delta kun på dagtid på aktuelt kurs.

Programmene for ukene vil justeres for å finne rom for de ulike sommerkursene da det er litt variabel varighet på dem. De fleste vil ha varighet på dagtid tirsdag, onsdag og torsdag. Når sommerkursene avholdes vil barna da ikke delta på det ordinære aktivitetsprogrammet, eksempelvis vil de barna som ikke har meldt seg på et sommerkurs dra ut på en tur eller aktivitet etter frokost og være tilbake til endt økt med sommerkurs. Resten av dagen er barna da sammen og følger ordinært aktivitetsprogram.

Sommerkursene har ingen krav til erfaring eller forkunnskap, men enkelte av dem kan ha noen aldersbegrensninger. Enkelte av kursene vil også medføre et tillegg i pris til ordinær pris for leiropphold, dette da det leies inn eksterne kursinstruktører, noen kurs har en del materiellkostnader samt materiell som deltagerne får beholde etter kurset.

For dere som bestiller kun sommerkurs på dagtid vil prisen være noe høyere enn for de som bestiller det som et tillegg til en hel sommerleiruke.

Vi tror at en sommerleiruke med en kombinasjon av et sommerkurs og vårt allsidige aktivitetstilbud vil være en super sommeruke. Det er definert sommerkurs for enkelte uker og det vil publiseres flere tilbud frem mot sommeren.

Er dere i tvil om barnet skal delta på et kurs eller det publiseres et kurs etter at dere har meldt på barnet, ikke noe problem! Dere kan korrigere bestillingen i etterkant av at ordinært opphold er bestilt, dvs legge til sommerkurs til eksisterende bestilling.

«Spennende læring ved sjakkbrettet!»

divider

Nedenfor ser dere uttrekk av den info som ble gitt for kurset sommeren 2019 og kurset kommende sommer vil bygge på samme program og prinsipper.

Info fra sommeren 2019:

Kurset passer for alle, enten du er nybegynner og bare spiller for moro sammen med mamma, pappa og kompiser, om du er mer erfaren og med i en sjakklubb, spiller turneringer og kanskje har en rating og for deg med høy rating: kurset tilpasses alle nivåer.

Simen var før Magnus Carlsen Norges beste sjakkspiller i mange år og jobber i dag som lærer på sjakklinja ved Norges Toppidrettgymnas. Her var han i en del år lærer og trener til Magnus Carlsen. Simen brenner for sjakk og at så mange som mulig skal få ta del i spillet. Sammen med Olga Dolzhykova har de derfor stiftet Dragulf, en sjakklubb for barn og ungdom. Sammen har de utviklet et spennende, lærerikt og moro undervisningsopplegg for barn som vi kan presentere som et av våre sommerkurs.

Les mer om sjakkaktivitetene til Dragulfwww.dragulf.no.

Dragulf har mange erfarne instruktører, både tidligere elever fra sjakklinja ved NTG samt andre erfarne sjakkspillere. Disse vil gjeste oss tre dager i uke 32 og i løpet av disse dagene vil dere få et innholdsrikt kursopplegg.

Kurset kan velges i tillegg til det ordinære aktivitetstilbudet på sommerleir uke 32 eller man kan velge å kun delta på sommerkurset på dagtid. Kurset vil avholdes på dagtid tirsdag, onsdag og torsdag.

KURSBESKRIVELSE

På sjakkleir kan du virkelig å få boltret deg med sjakkaktiviteter hele dagen!

Tro det eller nei, men sjakk er faktisk så gøy at man fint kan sitte oppslukt i timevis med disse klossene. Men vi vil ha litt fysisk aktivitet også. Så her blir det også fotball og andre utfoldelser innimellom sjakkspillingen. Hodet trenger både frisk luft og aktivitet for å fungere godt.

PROGRAM

Vi kjører opplegg tre dager i strekk med omtrent følgende program:

Tirsdag – Torsdag:

09.00-11.00 Gruppeundervisning

11.00-12.00 Lunsj og uteaktivitet

12.00-13.00 Fysiske sjakkaktiviteter

13.00-15.00 Sjakkspilling i gruppene

15.00-17.00 Ulike fellesaktiviteter

Det organiserte opplegget starter kl 09.00 og varer fram til kl 15.00 med undervisning, gruppeturneringer og andre aktiviteter, men vi tilrettelegger for sjakk også på kveldene med uformell spilling og kanskje ulike former for turneringer.

OPPLEGG

Aktivitet er veldig viktig i sjakk. Det er viktig med en instruktør som forklare, men den virkelige utviklingen skjer i øving, akkurat som i andre idretter. Øving gjør mester.

Vårt mål er å gjøre sjakk så morsomt at man har lyst til å spille det hele tiden. Vi kaller det «å være bitt av basillen». Da kan det fort gå unna.

Magnus Carlsen begynte å spille sjakk da han var 9. Fire år senere, da han var 13, var han stormester og i verdenseliten for «voksne». Han ble totalt oppslukt og brukte nok minst fem timer på sjakk hver dag i denne perioden.

Morsomt og helt utrolig er det at selveste verdensmesteren er norsk. Han har vist at det går an å bli god med «den norske metoden». Vi tror på lek og moro og godt miljø framfor beinhard disiplin. Storveis er det at sjakk har blitt så populært. Folk har oppdaget hvor morsomt sjakk er og sitter klistret til sjakksendingene på TV. Velkommen etter, sier vi sjakkfanatikere som har for betatt av dette spillet i flere tiår. Og samtidig, velkommen til en fantastisk eventyrverden med konger og dronninger i svart og hvit og brikker fulle av livstrang og behov. Men det er du som er sjefen og styrer hvor de skal gå. Lykke til!

GRUPPER

Målgruppen er primært barn fra 1. – 7. klasse, men vi strekker oss gjerne både opp og ned i alder om andre skulle ønske å være med.

Deltakerne deles inn i grupper på ca 12-14 barn. Inndelingen baseres på både alder og erfaring med sjakk. (Instruktører merker fort hvilket nivå du er på omtrent og kan justere underveis.)

Meld gjerne i fra om noen vil være på gruppe sammen!

Hver gruppe får en dyktig og erfaren leder som har ansvaret både for undervisningen og andre aktiviteter.

INSTRUKTØRER

Instruktørene er alle sterke sjakkspillere og erfarne sjakktrenere med bakgrunn fra sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas.

Johannes Haug, 19 år, Internasjonal mester

Eivind Bruaset, 18 år, god i alle idretter, vår mest pålitelige mann!

Erlend Kyrkjebø, 25 år, produkt av Stavanger-miljøet, det mest fruktbare i sjakk-Norge.

PRIS

Kurset koster kr. 750,- for dere som velger det som et tillegg til en hel uke på sommerleir og kr. 1250,- for dere som kun ønsker å delta på kurset på dagtid. Dette inkluderer premie og kursmateriell, mat og overnatting, kort sagt alt.

«Utforsk tegning og maling med ulike malerier!»

divider

Nedenfor ser dere uttrekk av den info som ble gitt for kurset sommeren 2019 og kurset kommende sommer vil bygge på samme program og prinsipper.

Info fra sommeren 2019:

I løpet av tre dager i uke 32 vil barna introduseres for tegning og maling med diverse materialer. Kurset avholdes på dagtid tirsdag, onsdag og torsdag og har en nedre aldersgrense på 9 år.

På en leken og eksperimenterende måte formidles ulike grunnlag innen kunst. Det legges vekt på tegningens forankring i kroppen og det veksles mellom det å male etter fantasien og naturen. Kursets målsetting er å utvikle autentiske kunstneriske uttrykk. Kursholder er Tina Mareen Buddeberg fra Drømmedalen (Dreamvalley) i Sollia.

KULL, BLYANT OG OLJEKRITT

Dag 1 gir barna muligheten til å utforske hvilken tegne-teknikk de føler seg mest hjemme i. Barna vil oppdage tegning som et inspirerende medium til å fortelle om hendelser, til å gjengi naturen, eller til å uttrykke indre forestillinger.

KINAPENSEL, TUSJ ,GÅS-FJÆR, BLEKK OG MIXED MEDIA

Dag 2 vies forskjellen mellom tegning og maleri – overgangen fra strek til flate. Landskap vil bli tegnet med en selv fremstilt pen av gås-fjær. Mixed media teknikker slik som blyant, fargeblyant, pastell, tusj, kull, vann, oljekritt og vannfarger benyttes for å fremstille lyder, stillhet og musikk.

TØRRPASTELL OG OLJEMALERI

På dag 3 vil deltagerene blir introdusert til en malerisk fremgangsmåte for å male dyr og landskap. Tørrpastell er nyttig som et forberedende medium til oljemaleri. Vi maler et landskap ved Hanestad. Avsluttende oppgave blir å lage et oljemaleri på lerret med vannbasert oljemaling basert på en fortelling som omhandler landskap og dyr.

INGEN KARAKTERER!

I kurset vil barna møte en frigjørende kunstnerisk holdning der det ikke finnes rett og galt, feil og riktig. Barna skal finne tilbake til gleden med å skape bilder. Resultat av kurset vil vises på en avsluttende utstilling.

MATERIALER

Etter kurset får barna et sett oljefarger, et sett tørrpastell, et sett oljepastell, et akvarellskrin, 1 tegneblyant 6B, 1 gåsfjær, tegnekull og en malerplate med et oljemaleri til å ta med seg hjem .

OM KURSHOLDEREN

 Tina Mareen Buddeberg er profesjonell billedkunstner, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har vært hovedlærer på heldags kunstskolen ‘Strykejernet’ Tegne- og Maleskole i fire år. De siste 30 år har hun avholdt kurs for forskjellige aldersgrupper innen kunst. Hun driver sitt eget galleri i Sollia som del av det relasjonelle kunstverket Drømmedalen. Tina er en allsidig kunstner som benytter sansene som verktøy for kunstnerisk nærvær. Du finner hennes nyeste malerier på Art Gallery Dreamvalley / facebook. Se henne som kursholder i aksjon her.